Archive

Monthly Archives: December 2009

diesel denim gallery, Aoyama

Project Title: Nature Factory

Architect: Makoto Tanijiri

Suppose Design Office Curator: Masaaki Takahashi (BRIZHEAD)

Duration: August 14, 2009 – January 31, 2010

Venue: DIESEL DENIM GALLERY, AOYAMA

Makoto Tanijiri of Suppose Design Office designed a store installation at the DIESEL DENIM GALLERY in Aoyama, Tokyo. The DIESEL DENIM GALLERY is only located in Tokyo and New York as it is the signature store for the most prestigious collection at DIESEL and it functions as a gallery space as well. The DIESEL DENIM GALLERY takes an active role in supporting talented uprising artists by providing the gallery for them to exhibit their work. Twice a year the DIESEL DENIM GALLERY presents installations on the first floor, while the art exhibitions are held in a quarterly basis as they feature various artists on each floor. The art pieces are available and are sold at the DIESEL DENIM GALLERY.

diesel denim gallery

diesel denim gallery

diesel denim gallery

diesel denim gallery

diesel denim gallery

The concept of the installation is based on a single idea [The Garden] a walk through nature, while the plastic plumbing pipe tree grows into the store.  The idea is a plastic tree which has grown over time and has covered the stores ceiling and walls with its branches.  An atmosphere like a natural axis is created in the space covered by artificial plumbing.  The plumbing and the light effects give off amazing scenographic shadows on the wooden floors and the polished cement slab walls.  The white plumbing pipes have an amazing contrast with the black ceiling when the visitor looks up to see the shapes that the growing branches form.  The complex plumbing trails by the polished grey cement wall in all directions, and all over the space making it hard for the human eye to follow the ever-growing branch!  The new attractive scenery is presented with plumbing and fashion items to primarily show how functional objects (like plumbing pipes) have diverse usage and a higher value when creativity gives these simple objects a whole new meaning!  In the past denim which is primarily recognized as work clothing, has shown different expression as a fashion item to people.  Respectively, a group of unnoticed plumbing shows a completely different expression when it is used in the concept “Nature Factory.”

diesel denim gallery

text by Marcia Argyriades for Yatzer

 

 

 

extenzo ceiling

Stretch your imagination!

 

extenzo ceiling system

extenzo ceiling system

extenzo ceiling system

Extenzo of Art of Ceilings has great flexibility and strenght for making any design dream a reality by creating waves, curves, arches, domes and even vaults. The ceilings are maintenance free, show no cracks or condensation. The stretch ceilings are available in over 110 colors in matt, see through, satin and glossy finishes. The ceilings accommodate the addition of all sorts of lighting.

extenzo ceiling system

5 ranges of stretch ceiling systems:

traditional

 translucent, several grades to create distinct luminous atmospheres

perforated, to improve acoustics

 bio-pruf, used in agri-food, medical, hospital and laboratory contexts

printed, to create a completely personalised design

 http://www.extenzo.com/

 

 

JS bach chamber music hall

client: manchester international festival

programme: chamber music hall

architects: zaha hadid archtects

site area: 17m x 25m

 

zaha hadid architects

text from zaha hadid architects:

” ….. The design enhances the multiplicity of bach’s work through a coherent integration of formal and structural logic. A single continuous ribbon of fabric swirls around itself, creating layered spaces to cocoon the performers and audience with in an intimate fluid space. The process of realizing the design involved architectural considerations of scale, structure and acoustics to develop a dynamic formal dialogue inseparable from its intended purpose as an intimate chamber music hall.  Layering of spaces and functions is achieved through the ribbon wrapping around itself, alternately compressing to the size of a handrail then stretching to enclose the full height of the room. Circulatory and visual connections are continually discovered as one passes through the multiple layers of space delineated by the ribbon…..”

js bach chamber music hall

js bach chamber music hall

” ….. The ribbon itself consists of a translucent fabric membrane articulated by an internal steel structure suspended from the ceiling. The surface of the fabric shell undulates in a constrain but changing rhythm as it is stretched over the internal structure. It varis between the highly tensioned skin on the exterior of the ribbon and the soft billowing effect of the same fabric on the interior of the ribbon. Clear acrylic acoustic panels are suspended above the stage to reflect ad disperse the sound, while remaining visually imperceptible within the fabric membrane …..”

js bach chamber music hall

 ” ….. Programmed lighting and a series of dispersed musical recordings activate the spaces between the ribbon outside of performance times. The installation is designed to be transportable and re-installed in other similar venues. Pivotal to its funtion is the performance of he ribbon. It has been designed to simultaneously enhance the acoustic experiene of the concert while spatially defining a stage, an intimate enclosure, and passaeways…..”

js bach chamber music hall

www.zaha-hadid.com

 
kavellaris urban design

That hideous screenneighbour across the road
I love it!couple walking past
That’s better than some of the responses I have hadKUD
Who cares?couple walking past. 

The house is situated between a row of single fronted Victorian terraces and a double fronted Edwardian house. KUD’s strategy was to reveal that this demand and attraction of such a housing has a stronger link with romanticized nostalgia rather than of good design.  In an attempt to break down the ornamental façade which dictates the neighborhood character, the Perforated House aimed to redefine boundaries, particularly environmental sustainability through solar orientation. 

existing site

  

more words from KUD:

To us, this project is a platform to establish a critical dialogue within our built environment; to raise questions as much as to find solutions. The project is a critique on our cultural attitudes and how we determine them, on what we consider to be of heritage significance and how to narrate such ideas in a critical and contemporary manner.

Is the symbolism and the idea more important than the architectural consequence?

We challenge the idea that small inner city blocks cannot respond to complex contextual constraints such as orientation, sustainability, urban planning controls and heritage restrictions. Instead of negotiating with these so called ‘constraints’, we utilise them as areas of possibility and exploration in our design process and discourse.

This once vacant site is nestled between the eastern bookend of a row of single fronted Victorian terraces and a double fronted Edwardian weatherboard house. Our strategy is part of our ongoing research to critique and respond to the Terrace typology. We concluded that this demand and attraction of such a housing model has a stronger link with romanticized nostalgia rather than of good design with the emphasis residing on the symbolism of the ornamental facade which dictates “the neighbourhood character” rather than responding to it. 

perforated house, victoria

Our strategy was to break down the terrace house elements, critique, and form a response these elements. Particularly, the terrace house’s inability to address solar orientation; the poor linear program, constantly remodeled with predictable, repetitive and limited planning to achieve some sort of link between the active habitable space and the external private open space and the lack of natural light and ventilation within the house.
 

perforated house, KUD

perforated house, KUD

The main areas of investigation were Symbolism and Ornamentation, the Public and Private realm and redefining its boundaries, environmental sustainability, particularly solar orientation, and the programming of the plan.
 

perforated house, KUD

perforated house, KUD

The built form is essentially an urban infill within a very small 5.5×14.4m envelope. The perforated house is our proposal to establish an alternative language of our cultural attitudes towards critical questions of identity and heritage. We were interested in retaining the ‘idea’ and the ‘symbolism’ of the terrace but elevating the gesture to an ironic, even satirical, level to incite a public debate. The irony being that only in the absence of matter, through perforation, rather than through a physical reproduction of a terrace house, is the symbol of a terrace house apparent. 

perforated house, KUD

We wanted the house to be more than just a façade. More than just a message or a graphic stuck to a building. Our building is not an urban canvas paying tribute to Venturi’s “decorated shed”. Instead, the external facade can also be experienced internally, as it is a multi-functional device that constantly transforms the building from solid to void, from private to public and from opaque to translucent. By day, the building is heavy and reflective but by night inverts to a soft, translucent, permeable light box. The operable wall, or the absence of the façade, enabled us to critique the idea that houses are static. 

perforated house, KUD

perforated house, KUD

perforated house, KUD

The use of operable walls, doors, curtains and glass walls enables the occupants to control the experience and environment. This architectural manipulation of space allows a blurring of the boundaries between inside and outside and public and private realms. The manipulated spaces overlap and borrow the amenity and context of the surrounding environment.

The plan inverts the traditional terrace program with the active living zones on the first floor opening onto a north facing terrace, thereby generating a primarily northern orientation to a south facing block. The perforated house incorporates passive sustainable interventions such as northern oriented glass bi-fold doors and louvers for cross ventilation as the primary means of cooling. In addition, solar hot water and 5-star rated sanitary fixtures are incorporated. 

plan

Reinforced by the childlike mural reminiscent of a past era, the north facing terrace redefines the “Aussie” backyard, and forms a commentary on the changing demography of the family unit and, ultimately, the typology of the inner city house. 

interior

interior

interior

interior

www.kud.com.au 

  

 

neil barrett flagship, tokyo japan

 The world renowned architect, Zaha Hadid, designed her first retail space project 

 for Neil Barrett’s flagship store in Tokyo, Japan.      

 In close cooperation with Patrik Schumacher, she created a shop that shifts between architecture and sculpture, designed to parallel the same folding, pleating, cut- oud and fixed point design ethos utilized in the brand’s clothing of Neil Barrett’s fashion design.    

neil barrett flagship, tokyo japanneil barrett flagship, tokyo japan

neil barrett flagship, tokyo japan

 The concept of the store plays with the dualism between male and female. This is echoed in the furniture design, through the language and quality of the materials that are used on both floors. The ground floor is more based on a ‘masculine and dynamic form’, while the first floor is more feminine, with ‘fluid contour lines’.       

display + furniture

display + furniture

display + furniture

display + furniture

 This interplay between male and female is followed through in the general aesthetic concept, setting the furniture piece with a white smooth Corian finish against the raw fair faced concrete surface of the rest of the space. This is further accentuated through the contrast in colour and finish of the white matt furniture finish against a black glossy floor.The final designs are shaped by 3D computer generated models. These are processed by the manufacturer using further software to thermoform the sheet Corian into the 3D designed surfaces. A series of these surfaces are fabricated with joints, ready to be assembled into larger sections on site.     

plan 01

plan 02section

   http://www.zaha-hadid.com   

   http://www.corian.com