Archive

Uncategorized

Ministry of Design, Singapore

Project: MOD Office

Location: Singapore

http://www.modonline.com/

 

Ministry of Design, Singapore

 

Ministry of Design, SingaporeMinistry of Design, Singapore

 

 

 

 

 

 

Mundvoll Café + Grocery Store by Joint Perspectives

 

Project: Mundvoll Café + Grocery Store

Design Firm: Joint Perspectives
Location: Friedrichshafen, Germany
Use: Café/Grocery Store
Total Area: 79sqm

Mundvoll Café + Grocery Store by Joint Perspectives

 

Mundvoll Café + Grocery Store by Joint Perspectives

 

Mundvoll Café + Grocery Store by Joint Perspectives

 

 

Mundvoll Café + Grocery Store by Joint Perspectives

Mundvoll Café + Grocery Store by Joint Perspectives

 

Mundvoll Café + Grocery Store by Joint Perspectives

 

 

Material used: Plywood, wooden crates, metal & paint

Furniture: Joint Perspectives ( designed + custom made)

          Bar: layered plywood, color stained wood, colored metallic basket

          Shelves: plywood structure cladded along the colored magnetic metal strip (for price tags)

          Menu: magnetic black board

 

 

 

 

D’espresso Cafe by Nema Workshop

Project: D’espresso cafe 

Design firm: Nema Workshop

Location: Madison Ave, Manhattan, New York

D'espresso cafe @ madison ave

 
 
 
 
 
 

D'espresso cafe @ madison ave

 
 
 
 
 

D'espresso cafe @ madison ave

 
Nema Workshop designed cafe D’espresso inspired by the nearby New York Public Library located at the Bryant Park. 

material used:

floor, wall & ceiling: sepia-toned full size photograph of books printed on custom tiles

back-drop wall: frosted glass

D'espresso cafe, plan

peter zumthor, kolumba art museum

Project: Kolumba Art Museum

Designer: Peter Zumthor

Location: Cologne, Germany

 

 

peter zumthor, kolumba art museum

” The new Kolumba Art Museum designed by Peter Zumthor transfers the sum of the existing fragments into one complete building.”

peter zumthor, kolumba art museum

peter zumthor, kolumba art museum

peter zumthor, kolumba art museum

 ” The warm grey brick of the massive building unite with the tuffs, basalt and bricks of the ruins. Inside the building a peaceful courtyard takes the place of a lost medieval cemetery. The sixteen exhibition rooms possess the most varying qualities with regard to incoming daylight, size, proportion und pathways. What they all have in common is the reduced materiality of the brick, mortar, plaster and terrazzo in front of which will appear the works of art.”

peter zumthor, kolumba art museum

dduardo duarte, porcupine

Porcupine, a collaboration between New York based architect Eduardo Benamor Duarte and Caterina Tiazzoldi, is a chair designed explicitly for hotel lobbies, restaurants, airports and other waiting areas.

The chair is parametrically generated from a logic inspired by the fractal growth of a shell and different versions of it can be produced to precisely fit a room.

 The whole thing is surfaced in felt without any crossbracing. The felt, however, is reinforced from the inside with fiberglass.

porcupine

porcupine

The prototypical version of the chair was designed for the reception space of the Altis Hotel in Lisbon.

chapel for the deaconesses of st-loup

 

 In the summer of 2007, Localarchitecture and architect Danilo Mondada were awarded the contract to renovate the mother house of the Deaconess Community of St-Loup. 

Localarchitecture, which has a special interest in timber construction and new structural solutions,  has been exploring traditional and contemporary wood construction techniques. The architects suggested workin in partnership with Hani Buri & Yves Weinand and the team developed a structure using timber panels, which makes it possible to cover large areas with fine sections. The shape was generated using computer software that calculates the load-bearing structure, determines the dimensions and transmits this information to the machine that cuts out the 6-cm thick timber panels.  

chapel for the deaconesses of st-loup

 

Built directly on the ground, the new chapel blends subtly and delicately with the landscape. The structure, which lies along the axis of the east-west valley and is open at each end, lets in plenty of natural light. Interpreting the traditional layout of protestant churches, the design creates a space whose horizontal and vertical dimensions vary via a series of origami-like folds, which give rhythm to the interior and exterior of the building. The folded volume generates a wide horizontal space at the entrance, before closing in and rising up to become vertical towards the centre of the chapel. Each fold in the facade reflects the light differently and thus emphasizes the progression and elongation of the volume. The structure punctuates the interior space, while creating an atmosphere conducive to reflection.”  

chapel for the deaconesses of st-loup

 

chapel for the deaconesses of st-loup

 

chapel for the deaconesses of st-loup

 

chapel for the deaconesses of st-loup

 

chapel for the deaconesses of st-loup

 

 Transparent plastic panels in the gable side facades, covered with fabric, allow natural light to enter the chapel. The frame of columns and diagonals resembles the structure of a stained-glass window.

rucksack house

project: rucksack house

designer: stefan Eberstadt

total area: 9 sqm

The Rucksack house is a walk-in sculpture with its own spatial quality, which is also an attempt to explore the boundary between architecture and art. This can be transformed into a house extension, as a cheaper and faster alternative to usual extensions.

rucksack house

While still being inside a private atmosphere filled with light, one has the impression of floating outside of the confines of the actual dwelling above the public space. Folddown furnishings and a multitude of built-in openings on the inside provide extra living space with direct daylight. Sections of the walls unfold, with the help of hidden magnets, into a desk, shelves, and a platform for reading or sleeping.

rucksack house

rucksack house

rucksack house

rucksack house

 The Rucksack box is suspended from steel cables that are anchored to the roof or to the facade of the existing building. The construction is a welded steel cage with a light birch veneered plywood interior cladding. The outside cladding is exterior grade plywood with an absorbent resin surface punctuated by plexiglas inserts.  Lifted up in place with the help of a crane, the house can be dismantled and relocated.

rucksack house

The project had been assembled in three German locations: Leipzig, Köln and Essen.

The Guggenheim Museum will feature an exhibit called Contemplating the Void: Interventions in the Guggenheim Museum from 12th Feb thru 28th April of this year, 2010. This year marks the 50th anniversary of the Guggenheim building, a visionary structure designed by Frank Lloyd Wright.

Guggenheim Museum, New York

Guggenheim Museum, New York

Since its opening in 1959, the Frank Lloyd Wright designed Guggenheim building has served as an inspiration for invention, challenging artists and architects to react to its eccentric, organic design. The central void of the rotunda has elicited many unique responses over the years, which have been manifested in both site specific solo shows and memorable exhibition designs.

Guggenheim Museum, New York

The museum invited over 200 designers, artists, and architects to reimagine their dream interventions in the Guggenheim Museum’s central rotunda. The guidelines for the project invited artists to “leave practicality or even reality behind in conjuring their proposals for the space.” The exhibition will feature renderings of these visionary projects.

Anish Kapoor

State Fair by MAD architects, beijing

Flow Show by WORKac, new york

Perfection Perversion by West 8, netherland

Lets Jump by MVRDV

 

[Art Trap], designed by the architecture firm, Mass Studies .

Mass Studies

Mass Studies

Mass Studies

 

[Experiencing the Void] by JDS/Juein de Smedt

Juien de Smedt

diesel denim gallery, Aoyama

Project Title: Nature Factory

Architect: Makoto Tanijiri

Suppose Design Office Curator: Masaaki Takahashi (BRIZHEAD)

Duration: August 14, 2009 – January 31, 2010

Venue: DIESEL DENIM GALLERY, AOYAMA

Makoto Tanijiri of Suppose Design Office designed a store installation at the DIESEL DENIM GALLERY in Aoyama, Tokyo. The DIESEL DENIM GALLERY is only located in Tokyo and New York as it is the signature store for the most prestigious collection at DIESEL and it functions as a gallery space as well. The DIESEL DENIM GALLERY takes an active role in supporting talented uprising artists by providing the gallery for them to exhibit their work. Twice a year the DIESEL DENIM GALLERY presents installations on the first floor, while the art exhibitions are held in a quarterly basis as they feature various artists on each floor. The art pieces are available and are sold at the DIESEL DENIM GALLERY.

diesel denim gallery

diesel denim gallery

diesel denim gallery

diesel denim gallery

diesel denim gallery

The concept of the installation is based on a single idea [The Garden] a walk through nature, while the plastic plumbing pipe tree grows into the store.  The idea is a plastic tree which has grown over time and has covered the stores ceiling and walls with its branches.  An atmosphere like a natural axis is created in the space covered by artificial plumbing.  The plumbing and the light effects give off amazing scenographic shadows on the wooden floors and the polished cement slab walls.  The white plumbing pipes have an amazing contrast with the black ceiling when the visitor looks up to see the shapes that the growing branches form.  The complex plumbing trails by the polished grey cement wall in all directions, and all over the space making it hard for the human eye to follow the ever-growing branch!  The new attractive scenery is presented with plumbing and fashion items to primarily show how functional objects (like plumbing pipes) have diverse usage and a higher value when creativity gives these simple objects a whole new meaning!  In the past denim which is primarily recognized as work clothing, has shown different expression as a fashion item to people.  Respectively, a group of unnoticed plumbing shows a completely different expression when it is used in the concept “Nature Factory.”

diesel denim gallery

text by Marcia Argyriades for Yatzer