Archive

Tag Archives: fashion

mass studies

architect: cho,minsuk + park,kisu
design team: mass studies
location: 650-14, Sinsa-dong, Gangnam-gu, Seoul, korea
site area: 377.60 m2
gross floor area: 220.66 m2
total floor area: 734.33 m2
building scope: 3f,b1
finishing: vertical garden(Pachysandra terminalis),
exposed color concrete
design period: 2007.1~2007.5
construction period: 2007.4~2007.10

Ann Demeulemeester, seoul

Ann Demeulemeester, seoul

text about the shop from the architects

Ann Demeulemeester Shop

The site is located in an alley, at a block’s distance from Dosandae-ro—a busy thoroughfare in Seoul’s Gangnam district—in close proximity to Dosan Park. Primarily residential in the past, the neighborhood is undergoing a rapid transformation into an upscale commercial district full of shops and restaurants.

The building is comprised of one subterranean level and three floors above. The Ann Demeulemeester Shop is located on the first floor, with a restaurant above and a Multi-Shop in the basement.

This proposal is an attempt to incorporate as much nature as possible into the building within the constraints of a low-elevation, high-density urban environment of limited space (378m2). The building defines its relationship between natural/artificial and interior/exterior as an amalgamation, rather than a confrontation.

Ann Demeulemeester, seoul

Diverse interior spaces designated for its three main programs were made to be perceived and utilized as a part of the outdoors in a variety of ways. This building is not meant to be just another ‘object’ to be experienced externally, but rather as a synthetic organism of nature and artifice.

The parking lot/courtyard is at the center of the site, exposed to the street on the southern end. The entrance to the Ann Demeulemeester Shop is located on the western side of the courtyard, and stairs that lead to the other two programs are located on the eastern side. Landscaping of dense bamboo form a wall along each of the remaining three sides that border neighboring sites. Inside the first floor shop, undulating dark brown exposed concrete forms an organically shaped ceiling.

Ann Demeulemeester, seoul

Ann Demeulemeester, seoul

Round columns on the edges of the space continue the ceiling surface while providing the necessary structural support. This structural system creates arched openings of varying sizes that are open and as exposed as possible to the outside road and the bamboo hedges. This organic formation is not only a dynamic space but a flexible rectangular one (11.2m x 14m). The additional wing on the eastern side contains support functions such as fitting rooms, storage, and a bathroom, efficiently divided and connected at the same time.

Ann Demeulemeester, seoul

The restaurant’s main entrance is a staircase that runs alongside the entire eastern side of the building. The shape of the ceiling below influences the restaurant space above, comprised of a three-level skip-floor formation. The two open-air spaces inside, a hidden terrace toward the rear of the building that extends from the top level, and a rooftop space accessible by stairs form a restaurant with intimacy, varying in spatial characteristics.

The stairs leading to the basement shop begins as a narrow, white, architectural space that gradually enlarges to become another organic shape—like a moss-covered subterranean cave—and serves as an entrance. This space is open to the outside, while at the same time is a composite garden buried 5.5m below ground.

Ann Demeulemeester, seoul

Ann Demeulemeester, seoul

The outside building material is primarily a geotextile planted with a herbaceous perennial to form a living façade, while the other three sides that face bamboo borders are clad in steel sheets are finished with propylene resin.

Ann Demeulemeester, seoul

Ann Demeulemeester, seoul

Ann Demeulemeester, seoul

diesel denim gallery, Aoyama

Project Title: Nature Factory

Architect: Makoto Tanijiri

Suppose Design Office Curator: Masaaki Takahashi (BRIZHEAD)

Duration: August 14, 2009 – January 31, 2010

Venue: DIESEL DENIM GALLERY, AOYAMA

Makoto Tanijiri of Suppose Design Office designed a store installation at the DIESEL DENIM GALLERY in Aoyama, Tokyo. The DIESEL DENIM GALLERY is only located in Tokyo and New York as it is the signature store for the most prestigious collection at DIESEL and it functions as a gallery space as well. The DIESEL DENIM GALLERY takes an active role in supporting talented uprising artists by providing the gallery for them to exhibit their work. Twice a year the DIESEL DENIM GALLERY presents installations on the first floor, while the art exhibitions are held in a quarterly basis as they feature various artists on each floor. The art pieces are available and are sold at the DIESEL DENIM GALLERY.

diesel denim gallery

diesel denim gallery

diesel denim gallery

diesel denim gallery

diesel denim gallery

The concept of the installation is based on a single idea [The Garden] a walk through nature, while the plastic plumbing pipe tree grows into the store.  The idea is a plastic tree which has grown over time and has covered the stores ceiling and walls with its branches.  An atmosphere like a natural axis is created in the space covered by artificial plumbing.  The plumbing and the light effects give off amazing scenographic shadows on the wooden floors and the polished cement slab walls.  The white plumbing pipes have an amazing contrast with the black ceiling when the visitor looks up to see the shapes that the growing branches form.  The complex plumbing trails by the polished grey cement wall in all directions, and all over the space making it hard for the human eye to follow the ever-growing branch!  The new attractive scenery is presented with plumbing and fashion items to primarily show how functional objects (like plumbing pipes) have diverse usage and a higher value when creativity gives these simple objects a whole new meaning!  In the past denim which is primarily recognized as work clothing, has shown different expression as a fashion item to people.  Respectively, a group of unnoticed plumbing shows a completely different expression when it is used in the concept “Nature Factory.”

diesel denim gallery

text by Marcia Argyriades for Yatzer

 

 

 

Viktor & Rolf turn things upside down!

Following the direction to develop an “UPSIDE DOWN” concept, in collaboration with architect Buro Tettero, SZI Design created an award winning innovatice design for the flagship retail shot for viktor Rolf in Milan, Italy.The boutique has the welcome mat on the ceiling, chandeliers bloom from the floor, oak parquet on the ceiling and chandeliers sprouting out of the floor. The upside-down neoclassical décor includes upended columns, archways and even the front door.

viktor & rolf milan showroom

viktor & rolf milan showroom

VRboutique

viktor & rolf milan showroomviktor

viktor & rolf milan showroomviktor

viktor & rolf milan showroomviktor

We wanted to give a new perspective on a shop,” said Viktor Horsting who, with Rolf Snoeren, designs one of the most conceptual collections in the business.

“You really enter into a surrealistic world, the Viktor & Rolf world, where nothing is what it seems to be.”

Architect Siebe Tettero, who worked with the two designers on their stately new headquarters in Amsterdam, said that, when they approached him with their need to “twist the classic,” he opted to revisit the neoclassical style, which he described as the most “recognizable and familiar” design.

viktor & rolf milan showroom

viktor & rolf milan showroom

viktor & rolf milan showroom

viktor & rolf milan showroom